ONVERWACHTE OMSTANDIGHEDEN
Je bent op dreef, inmiddels twee maanden aan het diëten, trainen gaat goed en je zit echt lekker in jouw flow. Je bent niet meer te stoppen. Tot dat Corona om de hoek komt kijken, de sportscholen sluiten en jouw dagelijkse structuur compleet door de war is. Kinderen thuis, geen kantoor meer om naar toe te gaan en de uitlaatklep in de sportschool.. Dat gaat toch even niet door. Je streeft er altijd naar om honderd procent te geven, wanneer dat niet door gaat, verlies je motivatie en dus ook nu. Trainen kan niet meer, voeding verwaarloos je en energie vloeit langzaam weg, balende van hoe het op dit moment gaat. Wanneer kunnen we weer aan de slag? Dan is alles opgelost.
Bovenstaande is iets wat ik in een bepaalde mate veel heb zien terug komen afgelopen tijd. Wanneer ‘alles’ niet meer kan, blijkt het verleidelijk om vaker even voor ‘niets’ te kiezen. Waar je na het weekend weer op maandag kunt beginnen en waar je na de vakantie bij thuiskomst weer begint, zijn deze afwijkingen in structuur soms voor langere periodes. Denk aan blessures en verlof, maar ook aan deze Corona periode. Allemaal omstandigheden die maken dat jij voor een langere tijd niet kun doen wat je normaal zou doen en het perfecte tijdelijk niet haalbaar is.
HOE GA JE OM MET TEGENSLAGEN?
Het is een feit dat tegenslagen op jouw pad gaan komen. De bepalende factor voor jouw progressie is hoe je met deze tegenslagen omgaat. Blijf jij hangen of pak jij juist door?
PERSOONSGEBONDEN FACTOREN
Ik hoef je wellicht niet te vertellen dat het blijven hangen in het verleden, je weinig oplevert. Toch is dit voor de ene persoon makkelijker gezegd dan gedaan, terwijl dit voor anderen toch een uitdaging blijkt. Hoeveel we op elkaar zouden willen lijken met betrekking tot flexibiliteit en acceptatie, de ene persoon doet het nou eenmaal eenvoudiger dan de andere. De ene persoon is ontzettend flexibel en meegaand van karakter. Hij of zij beweegt mee met wat er gebeurt, schakelt snel en pas zijn of haar plan direct aan wanneer nodig. Daartegenover staat de persoon die ontzettend sterk is binnen vaste kaders. Perfectionistisch en een excellente uitvoering, vooral binnen scenario’s van voorspelbaarheid. Beide hebben ze hun kwaliteiten, maar wanneer het aankomt op het aanpassen bij tegenslagen heeft de ene persoon nou eenmaal een streepje voor. Aanpassing gaat voor die persoon natuurlijker, maar voor beiden is het mogelijk.
OVERTUIGINGEN EN TRIGGERS
Soms komen we in scenario’s die we al kennen, daarnaast worden we soms ineens geconfronteerd met scenario’s die we nog nooit hebben meegemaakt. Ons brein heeft hier een ontzettend grote invloed op. Ons brein gebruikt namelijk informatie uit het verleden, om de toekomst te voorspellen. De groter kanttekening hierbij is echter dat het brein ook wel eens foutjes maakt.
Stel je hebt een periode gehad van over-consumeren bij sociale gelegenheden (lees: teveel eten). Iedere keer dat je spontaan ging uiteten, voelde je stress opkomen. Stress resulteerde in lichte paniek en paniek resulteerde in veel te veel eten bij thuiskomst. Wellicht heb je dit op een gegeven moment onder controle of misschien vermijdt je deze situaties al een tijdje. Maar hier komt de deal: jouw brein koppelt ‘onverwacht sociaal’ na enige tijd aan ‘het verpesten van jouw dieet’. Iedere keer dat er zich een onverwachte sociale gelegenheid presenteert, schiet jij al in weerstand op basis van het verleden. Terwijl jij tegenwoordig misschien al veel vaardiger bent.
Ons brein vormt overtuigingen op basis van het verleden, maar let op: deze overtuigingen zijn niet altijd meer geldig. De kans is groot dat je tegenwoordig al anders zou doen.
OVERWINNEN RICHTING DE TOEKOMST
Mogelijk is verandering voor jou geen uitdaging en pas jij je direct aan naar de toekomst. Mogelijk zitten bovenstaande overtuiging jou nog in de weg. Toch kan jij, ongeacht de voorgaande stappen, jouw mentale flexibiliteit verbeteren.
Het verleden is namelijk achter de rug en op het moment dat de weerstand opkomt heb jij twee keuzes: blijf jij stilstaan of beweeg je er voorbij?
De overwinning ligt in het heden: welke actie moet jij uitvoeren om alsnog bij jouw doel te komen? Het plan verandert misschien bij tegenslagen, maar het doel kan hetzelfde blijven.
FRUSTREER, ACCEPTEER, ACCOMODEER EN GA DOOR
Je mag boos zijn, je mag verdrietig zijn, je mag in lichte paniek raken en je mag dit ook laten zien. Toch wil je vroeg of laat door en een nieuwe geschiedenis schrijven.
Op dezelfde manier als jouw brein bepaalde koppelingen maakt rondom negatieve ervaringen, doet het dit namelijk ook met positieve ervaringen.
Afhankelijk van hoe snel je moet schakelen, is het goed om hier ook in mee te bewegen. Niet alle tegenslagen zijn gelijk, niet alle tegenslagen zijn even snel te verwerken. Het enige wat jij kunt doen, is jouw oog op het doel houden en daar dichterbij te komen.
KIES JOUW RICHTING VOOR DE TOEKOMST
Wat kan je op dit moment doen? Waar je voorheen misschien alles optimaal kon doen, een routine gewend was en geen rekening hoefde te houden met externe factoren, zal dit nu en in de toekomst met vlagen anders zijn. Wat kan je op dit moment doen? Niet twee dagen geleden en niet over een week. Nee, wat kun je op dit moment doen?
Probeer dit eens voor jezelf te formuleren.
Om jouw fysieke doelen te behalen of te behouden heb je niet perse honderd kilo aan gewicht nodig. Om jouw lange termijn doelstelling te behalen, faal je niet wanneer je op korte termijn een minder optimale aanpak hebt. Er zijn meerdere wegen naar jouw doel en niet iedere ander weg betekent achteruitgang.
WAT GA JIJ DOEN?
Ongeacht wat jouw situatie op dit moment is, zal er na frustratie en verdriet altijd weer tijd komen om te kijken naar de toekomst. Zeilen bij te stellen, te kijken naar de huidige situatie en vanaf daar weer koers te varen.
Wat je op dit moment kan doen, focus je daar eens op. Wat is honderd procent in deze situatie en wat gaat jouw eerste actie worden? Het is irrelevant wat er in het verleden was of in de toekomst zal zijn. Accepteer het heden, focus je op het heden en start met doen in het heden.